Saturday, August 24, 2013

tak berkenan tapi terpaksa

hai.

tajuk pun dah tak berkenan tapi terpaksa jugak. macam kawen pakse lak yer, meronta-ronta hati sebab tak nak tapi terpaksa dan memaksa rasanya..

dua perkara yang aku tak berkenan sejak belum mengandung lagi. iaitu..
  • bagi anak isap puting kosong.
  • letak anak dalam buaian
puting kosong.

terpaksa bagi ko. memula masa dalam pantang ada sorang hamba allah ni suruh aku pi beli puting kosong. sebab anak aku ni asyik nak menepek je. mulut dia kalau boleh nak ada puting sentiasa. kalau tidur letak sekejap atas tilam kena 10minit melalak balik.walaupun dah kenyang minum susu.memang aku sakit bila dia menepek lama-lama. disebabkan dia masih kecik,merah lagi,usia pun tak sampai sebulan aku pun tolak mentah-mentah je cadangan hamba allah tu...suami pun kata tak nak beli sebab kesian anak lapar, tapi kena sumbat puting pulook.isyh..

sekarang ni aireel dah nak masuk 2 bulan. dia pun makin mengganas bila isap susu. kalau susu tengah banyak memang dia sedap.baik je dia. tapi kalau susu dah tak banyak dia mula pulas-pulas niple mak dia. adoooi.sakit!bila dipikir-pikir balik, terpaksa lah kami bagi jugak. supaya dia puas. tidur pun lena tidak lah asyik terkejut je..


mula-mula ajar dia memang tak nak.
kadang tu ter'uweek-uweek aireel.hehe..
dia nak gak menepek dengan puting mak dia..

kena seminggu dok ajar akhirnya dia boleh lah terima sikit-sikit.
itu pun kadang secara paksa..
paksa-paksa pun kadang terus tertidur sebab nyonyot puting kosong
adui..kesian anak ku..

dan aireel sebenarnya tidak lah bergantung sangat dengan puting kosong ni.
disebabkan sekarang ni dia dah suka berborak jadi aku tak sumbatkan sangat pun.
sumbat time dia nak tido jer lah.
kalau sumbat sentiasa tak dapat lah tengok anakda ku senyum dan membebel..

main-main dengan kakyong afrina






Buaian

dari sebelum mengandung lagi aku tak nak ajar anak pakai buaian. takut nanti anak susah tidur bila tak ada buaian.lepas tu aku trauma bila dengar cerita ada budak jatuh buaian bagai.emm..ini lah benda yang tak berkenan tapi terpaksa namanya.

masa dalam pantang,aireel sangat kuat merengek. tapi asal dienjut, dipangku dia diam.dengan itu abah aku pi belikan untuk cucu dia ni buaian. beli buaian elektrik lagi. tak payah enjut pakai tangan katanya.

tapi sayang, aireel melalak masuk dalam buaian. kalau nak paksa dia tidur memang tak boleh masukkan dalam buaian. tapi kalau dia dah tidur lena tak sedar apa, boleh lah masukkan.kena selalu tinjau.sebab apa, dia akan terus meraung kalau sedar dia dalam buaian.hehehahaha!!

sekarang ni kira okey lah. senang je nak tidur kan aireel. bagi susu,tepuk-tepuk sikit,peluk-peluk sikit dah lelap.senang kerja..



lepas nenen terus sedap tidur atas pangku ummi.
ummi pun lenguh terus letak dalam buaian..
kikiki...











Wednesday, August 21, 2013

morning....

masa dalam pantang aku mandikan aireel pada pukul 9pagi. paling lewat aku pernah mandikan dia pukul 11pagi. itu pun sebab aku terlalu mengantuk dan penat sebab berjaga malam. aireel masa dalam pantang kuat meragam. kadang aku tido 2-3 jam je sehari. tak boleh tinggal sorang kalau tak dia bantai meraung sampai lekang. tido asyik teperanjat walau dah di bedung. dah tu kuat mengamuk.selalu gak aku sakit kepala sebab tak cukup tidur. aduii,aireel masa dalam pantang memang haru biru satu rumah.hehe. bukan aku je yang tak cukup tidur suami, mak dan abah aku pun tak cukup tidur sebab nak layan dia.hehehe...

sekarang ni dia makin senang nak jaga. alhamdulillah.nak tido pun senang je, tak payah pakai buaian. bagi susu badan sambil baring,peluk-peluk jap dah tidur.siap menganga lagi.senang kan. tapi itu time senang,ada gak dia buat perangai tak nak tidur...kalau buat perangai tengah malam tu aku serah kat suami. sebab dia rajin melayan aireel berbual.hah, aireel sekarang dah pandai berbual.entah apa dia kata pun aku tak tahu...

waktu mandi pun dah berubah. di sebabkan aireel ni badan ketak-ketak jadi dia asyik berpeluh. biasa dia akan bangun pukul 4.00pagi untuk menyusu. akan berlarutan sampai pukul 5.00pagi. lepas menyusu tu dia akan tido balik. dan aku akan kejut dia pukul 7.00pagi untuk mandi. heeeehaaaaa,mandi air suam yer kengkawan. sedap nye dia mandi. habis hilang bau-bau masam susu tu.keke.

lepas mandi dia akan feeling happy. badan dah rasa sangat selesa. lepas tu aku bagi lagi susu badan. biasa dia akan tido.kalau tak tido aku bawak dia pi berjalan keliling rumah. bungkus badan dia dengan kain bedung tebal n bawak pusing keliling rumah......eeeuuu,sedapnya angin pagi.sampai tertido u.



keluar rumah

mengamuk dulu.
takut duduk dalam sroller..kekeke

diam...syook ler tu..



mengamuk lagi.
sebab nak tido

ehh, dah tido daaaa....


Monday, August 19, 2013

selamat hari raya 2013

assalamualaikum..

selamat hari raya semua.! maaf lama menyepi atas sebab-sebab tertentu. ada kerja-kerja membaik pulih katanya. ramadhan dah lepas, sayu betul hati sebab sebulan tak dapat berpuasa. nifas habis ngam-ngam hari terakhir ramadhan. walau tak puasa sebulan tapi time orang berbuka, kami dua beranak ni pun sibuk nak makan sama.hehe. raya pun sama, orang sibuk beli baju raya kami pun sibuk nak beli baju raya. tak sedar betul pantang tak habis lagi...

syawal tahun adalah syawal ke-3 buat kami suami isteri. alhamdulillah.syukur sangat sebab syawal ke 3 ni kami pun sambut bertiga. teruja sangat nak sambut syawal dengan aireel, sampai kami berdua tak ada baju raya. aku pakai baju raya tahun lepas jer.suami pun sama, baju raya entah tahun bila ntah. aku hanya ada sandal raya je, itu pun beli sebab sandal lama dah tak cantik. lusuh. aireel ada macam-macam. baju raya, stokin raya,pempers raya pun ada.hahaha!!!..aireel sangat kecik nak pakai baju melayu bagai. aku pun tak sanggup nak tengok dia kepanasan pakai baju raya berlapis-lapis. cukup ler pakai romper di pagi raya.heeeuuu...

selamat hari raya dari baba,umi dan aireel.
kami pink tahun ni!!

aireel yang makin semangat...


aireel mandi awal pagi raya tu.

rezeki aireel murah sangat. sebab banyak dapat duit raya.hoyey! terima kasih kat semua pakcik-makcik yang bagi aireel duit raya. ummi dia cadang nak simpan dalam bank. tapi masih terpikir-pikir nak simpan kat bank mana.ermm...




raya ke...(tak ingat) kami balik raya ke kuantan pulak. gambar aireel raya dengan family kuantan tak ada pulak. tapi gambar kami jalan-jalan raya ada.hehe.kami pi bawak aireel rasa angin laut kat teluk cempedak.tempat berdating ummi n baba dia duluuuuu...








majlis akikah dan berandoi Aireel..

assalamualaikum..

hari ke-6
alhamdulillah.selesai tanggungjawab untuk buat majlis akikah dan berandoi Aireel. majlis memang dah dirancang seawal usia Aireel 8 bulan dalam perut umi dia lagi. kebetulan anak abang aku pun lahir bulan mei. Aireel pulak hujung Jun. terus kami sepakat buat majlis akikah dan berandoi sekali lah majlis menyambut bulan puasa.

maaf sejuta kali maaf sebab tak sempat nak menjemput kawan-kawan blog. kawan kat facebook pun sempat jemput petang sebelum hari kejadian. kawan-kawan terdekat pun mana yang sempat call je.

aku masa tu sibuk uruskan Aireel yang kena jaundice. berulang ke klinik tiap hari. badan pun letih sangat.

aireel n kengkawan nyer...

aireel dan irfan
syook diorang tido sebab hari tu hujan..

sehari lepas majlis akikah tu, aireel n irfan pun kena botak kepala.
tapi tak botak habis punn...hehe



Friday, August 2, 2013

sambungan cerita :: pengalaman bersalin

assalamualaikum..
sori. sambungan lambat sangat nak keluar. asyik tergendala je. baru menaip anak bangun tidur. kena lah mengadap muka dia.hehe.

aku hanya nak cakap.hanya nak cerita. hanya nak bagitahu. bersalin kat hospital kerajaan memang best. aku sangkal cerita-cerita kengkawan yang kata beranak kat hospital kerajaan ni 'sakit' sikit. aku pun tak paham apa yang diorang ni sakit sangat. layanan kah? kalau kira sakit bersalin ni sama je. mana ada bersalin tak sakit kengkawan. belum pun nurse atau doktor usik badan kita, kita memang dah menangis sakit contraction.

layanan okey. padan lah kan beranak free kat hospital. bawak je surat goverment letter ( untuk yang kakitangan kerajaan) dapat ler korang beranak free. pada aku doktor kat hospital yang aku bersalin ni sangat baik. doktor pelatih,doktor pakar sama baik, lemah lembut. tak menyinggung perasaan pun. tapi.....ada sesetengah nurse dia yang memang aku dah cop mulut celupar. 3 hari 2malam duduk hospital aku dah kenal mana satu nurse yang mulut aku rasa nak selotip mulut dia.hahaha.

dah lah kita ni tengah sakit. diorang boleh pulak memekak.suruh aku turun katil pun nak marah-marah.doktor marah ko,ko marah aku balik. ape hal...??eem..sabagai pesakit, aku sabar je lah. orang tengah marah ni balas dia senyum je. senyum je lah aku sepanjang 3hari 2 malam kat sana.

rehat. pada aku sepanjang kat sana aku memang tak dapat langsung rehat yang cukup. dari sebelum bersalin sampai lah nak keluar wad. sibuk memanjang kacau aku tidur. kadang tu baru je nak lelap mata dah kena kejut.sehari entah berapa kali lawatan doktror daa..huhu. 

lepas je kami ni dua beranak keluar dari labour room lagi lah aku tak dapat rehat. dengan anak asyik uwe-uwek-uwek, nak menepek je celah ketiak masa tu susah beb nak menyusukan anak.adooi. baru nak susukan anak, dah datang segerombolan doktor n nurse. nak cek perut,usik-usik baby.blablabla...bile diorang dah pergi katil lain,aku pun singkap balik baju. baru nak singkap baju lalu pulak orang lelaki (pekerja hospital)..letak baby balik. nak singkap balik baju datang pulak ipar duai,family semua..kesudah,anak aku asyik uwekuwekuwek je.strees jadinya...huhuhu..

malam pertama aku dengan baby pun masih kat hospital. baby dah mula berak. korang tahu betapa kalutnya aku bila anak aku berak.kakaka. sungguh aku tak pandai nak cuci montot dia.rasa nak panggil nurse je tolong aku. tapi diorang nak tolong ke? minta maaf lah ye. banyak kerja diorang nak buat,nak basuh berak anak aku lak kan.xde..xde.. last-last aku pun cuci sendiri je pakai tisu basah. malam tu aku takut sangat kot-kot anak aku meragam. jadi aku tidurkan dia atas katil aku, aku tidur sambil duduk atas kerusi. tak tidur sangat pun aku sebab takut anak meragam. bila dia nangis, aku bagi nenen.wek, sumbat nenen.wek sumbat nenen. sampai nenen aku mengelembung dan melecet tau.sakit sangat... 0.o

aku ibu muda. belum ada pengalaman jaga baby sekecil ini..
aku  ingat lagi. dalam pukul 6pagi macam tu. aku tengah baring-baring lepas bagi anak susu badan. dia aku tidurkan dalam troli. tetiba datang doktor pelatih nak cek penjahit. dia minta aku datang kat satu bilik ni. tak lah jauh sangat dari katil aku. masa tengah doktor tu cek tetiba aku dengar suara anak aku menangis. doktor tu buat tak tahu je. aku pun tak tahan dengar anak aku nangis dari jauh, aku pun kata 'dooktor,tunggu kejap..saya nak ambik anak saya'...doktor tu tercengang sebab dah ready nak jahit missv.sebab dia kata nak tambah lagi 5 penjahit. pasal kena jahit aku tak kisah tapi anak melalak aku kisah. korang tahu, pagi tu missv aku dijahit sambil aku dodoikan anak kat dada. last-last datang sorang akak nurse tolong jagakan anak aku. lagi pun masa tu dia tak ada kerja. dok melepak kat meja kaunter.adoi, kalo ingat kesian anak aku. udah lah pagi tu dalam wad tu ramai yng tengah sakit nak bersalin. mesti diorang tambah stress dengar suara anak aku yang nyaring tu.heheeh..maaf bebanyak lah yer.

hari ni anak ku dah 39hari. penjahit dah kering. tapi kalau kemut terasa nyeri lagi.auww! kencing takut, nak berak apatah lagi. memula buang air besar lepas bersalin memang menakutkan. menggigil, berpapah aku keluar toilet.serius seram.jangan ketawa yer...hikhik

oh yer, kesimpulannye bersalin kat hospital kerajaan ni best. tak semua nurse mulut jahat. yang mulut jahat tu sorang dua je. mulut tahap nak bagi penampaq orang kata.yang lain-lain alhamdulillah baik. berhati mulia. layanan pun macam kawan-kawan.

aku tak pandai nak bagi anak aku nenen. diorang ajar aku cara nak bagi nenen kat baby. ajar cara nak simpan susu badan dlm peti sejuk. macam-macam ilmu aku dapat tau.. masa nak bersalin pun diorang tak marah aku. siap puji memuji lagi.pujuk aku masa tengah tahan sakit contraction yg dasyat tu..urut-urut pinggang lagi.aduhai,rindunya suasana dalam labour room. rasa nak bersalin lagi jer...eh!


aireel suka tido mengiring.
kaki bersilang tu memang dia buat sendiri tau..
hehehe





salam jumaat..

day 39 





aida :: day 39. pantang habis minggu depan.baju raye tak beli lagi. kang ade jugak yang keluar pi shopping pakai stoking ni kang nih =.=






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...