Monday, February 18, 2013

sakit dada & sembelit..

semalam sakit dada belah kiri, memula ingat breast yang sakit berdenyut. lepas tu bila dah petang baru rasa yang sebenarnya dada aku yang sakit. batuk sakit, nak bangun baring sakit, nak jalan lagi lah sakit. hari ni pun masih sakit ditambah pulak terpaksa keluar daerah pepagi buta sebab ada mesyuarat dan bertambah sakit lah dada ni haa. tak tahu lah kenapa, rasa menyucuk-nyucuk je. rasa-rasa angin kot. tapi...besok nak pi klinik lah. tak kerja pun tak apa.kan? mc terus...

lepas tu nak mintak doktor ubat sembelit. sejak masuk 20minggu, sistem penghadaman mula terganggu. makan banyak tapi jarang-jarang buang. bila buang, sikit pulak tu.seksanya menung dalam jamban tapi hasil tak ado.hahaha. pulak tu minggu lepas saya kene berak berdarah. pitam kepala sampai malam sebab nampak darah menitik-nitik atas lantai. untuk pengatahuan semua, saya memang makan banyak buah dan minum air masak yg banyak. emmm..kene jugak bantuan ubat doktor kot.


5bulan++. alhamdulillah. masih gagah membawanya ke sana sini.sangat aktif bila waktu malam terutama bila umi dia baring. kadang rasa nak terkucil dalam seluar pun ada.hehehe..dah terasa gelombang bila letak tangan atas perut. tapi bila abi dia letak tangan atas perut, dia dok diam jer. pelik kot..tangan abi dia kan besar.tangan umi kecik je, pulak tu belaian umi penuh kasih sayang katanya.eceh..hehehe..

bila dah pertengahan jalan ni, perasaan mula membayangkan hari disaat melahirkan nanti. walau pun masih jauh tapi hati tetap mengharapkan semuanya baik-baik saja.

9 comments:

  1. Assalamualaikum...bestnya dapat merasa time mengandung..sy blm berpelung nak merasai semua tu... sakitkan kalau sembelit ni..inikan pulak ibu mengandung..nak teran x boleh..nak tunggu keluar pun sabar jer.. pernah try set hamil dari shaklee?..mana tau boleh membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam umie@ umik gadis melanau ke... =)
      aida xpenah try pun set hamil shaklee tu. kalau berkesan boleh jugak aida try. lagi pun aida dah lama xminum susu...

      aida doakan umie pun berpeluang merasa saat2 indah ni.ada tu, tapi tak tahu bila....usaha lagi yer..

      Delete
  2. hai aida.. kalau pi farmasi boleh minta ubat pelembut najis. boleh dimakan oleh ibu ngandung.
    teruskan banyak minum air masak, kurangkan makanan lambat hadam macam daging tu.. pati delima pun bagus diamalkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai anonymous..
      terima kasih banyak. aida dah mula balik ambil pati delima.kadang tu makan buah delima terus.bagus...

      Delete
  3. Aku dlu memula smbelit juga..Dok dlam toilet trmnung pya lma bru ada hasil,hahaha....Mmg normal kan org prgnant smbelit, skrg ni kdang2 snang kdang2 smbelit juga...

    Anak aku klau hsben pgang prut aku dia ckup suka, brgerak2 ja..Siap cri lgi tgan hsben aku kt mna, cam tau2 je..Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ler,sebab kadang aku sukaaaa ambik teh o. cuba nak elak tapi asyik nk minum ja.hehehe.padahal nurse asyik bebel benda yg sama jer..jgn ambik kafien..jgn ambik teh!!hehehe

      mybe baby aku kecik lagi kot. lagi pun baby aku jarang dgr suara abi dia lah....isyisyisy,sedih aku..!

      Delete
    2. Try mnum air bliss tu, aku mnum tu trus lancar je..Hehe... Aku pon kdang2 mnum je teh, kopi, nescafe suma...Hehe

      Yeke, dia dgaq sora umi dia je la,..Xpe nnt kuaq bgi abi jga..Hehe

      Delete
  4. hihi comel jer,mesti keluar nanti manja ngan umi dia nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau ler aunty cikji..
      kita tengok lah nanti..hehehe..

      Delete

terima kasih atas comment anda =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...