Thursday, February 7, 2013

beli barang baby...

ramai juga kawan-kawan saya, bila dah 5 bulan ke atas mula membeli barang baby sedikit demi sedikit. alasan yang diberikan pun munasabah juga. boleh pakai lah alasan yang diorang bagi ni.

tak larat.
betul tu. bila mengandung ni tenaga memang setengah. nak jalan jauh pun malas. macam-macam hal kalau shopping waktu tengah sarat. jalan pun senget kiri kanan lepas tu kang sakit punggung lah, sakit pinggang lah, kaki bengkak lah, tumit sakit lah. rasanya sebelum perut lebih besar dan terus membesar ada baiknya aku join sekaki pi shopping barang baby sikit demi sedikit. bukan barang baby je, kelengkapan berpantang mak dia pun kene beli jugak.

gaji sebulan sekali
hehehe, biasalah. mak bukan kerja sebagai peniaga yang dapat untung hari-hari. laki bini kerja makan gaji, so pepaham lah bila masanya dapat duit selepuk tu. itu pun tak banyak sebab banyak potongan.kakaka. ada masa lagi 4 bulan ni boleh lah beransur beli sikit-sikit kan...

barang baby mahal.
mahal?....membelilah sekadar yang termampu. ukur baju badan sendiri katanya.. beli yang mana patut dulu. kadang yang mahal tu barang yang tak patut dibeli.hehehe. ape pun buat masa ni baby dah dapat sponsor barut dari mak long dia. sebab mak long dia pun bakal melahirkan selang sebulan sebelum saya! alang-alang menempah barut online tu, dia tempah untuk bakal anak sedara dia sekali.

terujanya.. =)
suka.mesti lah suka kan? kalau boleh semua nak dibeli. tapi bagi pihak saya n suami kami bluur sangat pasal persiapan barang baby ni. tak pandai lah u all. tak tahu nak beli apa dulu..

kami.
belum beli apa pun untuk si comel. tiada sebarang perancangan nak beli bila tapi dah mula melihat-lihat mana yang mahal..mana yang murah..mana yang patut beli dan mana yang lebih utama untuk dibuat perbandingan.

tata =)



10 comments:

  1. kalau nak beli barut baby corak comey2,cikji ada jual hihi *promote sikit*

    ReplyDelete
    Replies
    1. bereh je cikji..
      tunggu tahu jantina baby dulu lah..loni baby malu lagi nk tunjuk kat mak dia..

      Delete
  2. acually byk brg nak dibeli utk persiapan kan...
    try google jumpa ni...


    Barang ketika mengandung (Bila perut dah besar sangatsangat)

    Baju Jubah mengandung
    Seluar Mengandung
    Blouse Mengandung
    New Bra & panties

    Barang Ibu ke hospital (prepare ketika usia kandungan 7 bulan)

    Kad Lawatan Hospital
    Kad Pengenalan
    Telefon Bimbit
    Baju (2 helai)
    Stokin (2 pairs)
    Kain Batik (2 helai)
    Bra (3 helai)
    Panties (5helai)
    Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
    Tuala Mandi
    Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek)
    Selipar (1pasang)
    Kamera
    Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
    Termos Air Panas
    Bag Plastik
    Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)
    Sikat
    Breast Pad (4 pair)
    Nursing Bra (2 helai)


    Barang baby ke hospital (prepare ketika usia kandungan 7 bulan)

    Beg baby
    Baby Diapers (14 keping)
    Baju (3 helai)
    Minyak (maybe Yu Yee Cap Limau)
    Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
    Tuala Mandi (1 helai)
    Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
    Peralatan Mandi
    Selimut/Bedung (3 helai)
    Barut (4 helai)
    Topi (1 helai)

    Berpantang (Untuk Ibu)

    Set Berpantang
    Stokin tebal
    Baju Sejuk
    Selipar rumah
    Kain Batik
    Bengkung
    Maternity Pad
    Pad Biasa
    Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
    Minyak Angin/Urut
    Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick, Susu, Biskut, Roti)
    Tukang Urut

    Baby Gear

    Baju- Lengan Pendek (5 helai)
    Baju- Lengan Panjang (5 helai)
    Rompers (5 helai)
    Seluar- Pendek (5 helai)
    Seluar- Panjang(5 helai)
    Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs)
    Baby Bip (1 helai)
    Sapu Tangan (5 helai/set)
    Barut
    Topi

    Diapering

    Napkin (1 pek)
    Lampin Pakai Buang (3 pek)
    Safety Pin
    Changing Mat
    Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi
    Cloth Diaper

    Baby Care & Grooming

    Losyen Bayi
    Wet Tissue
    Sikat
    Putik Kapas (Cotton Bud)
    Cotton balls
    Pengepit Kuku (Nail Clipper)
    Nasal Aspirator (untuk selsema)
    Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
    Minyak Yu Yee Cap Limau
    Minyak Telon Bebiku
    Cotton
    Diaper Cream
    Beg Baby

    Nursering

    Selimut
    Bedding set
    Katil Bayi
    Dimple Pillow
    Kelambu done
    Bakul Baju Kotor.
    Almari Baby
    Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby)

    Feeding
    Botol saiz S (2 botol)
    Puting Botol Susu (2 pieces)
    Berus Pembersih Botol
    Nipple Cream
    Nursing Pad Washable (2 pairs)
    Nursing Pad Disposal (2 kotak)
    Shield collector
    Breast Pump
    Cooler Bag
    Breast Milk Storage Bottle
    Breast milk storage
    Nursing Pillow
    Termos
    Cecair Pencuci Botol
    Dyring Rack

    Travelling

    Beg Bayi
    Baby Sling
    Stroller
    Baby Carrier
    Bakul baby
    Nursing cover

    Bathing

    Tuala
    Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang
    Sabun Mandi

    Extra

    Penyangkut Baju Bulat Kecil
    Penyangkut Baju Bulat
    Penyangkut Kecil
    Bekas Spray Air

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh..terima kasih banyak2 kak..
      boleh dah ni aida pi cari-cari lepas ni...
      sangat2 membantu

      Delete
  3. bestnye shoping barang baby.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...bulan depan mula lah operasi membeli mana yang patut dulu...

      Delete
  4. wah..msti teruja kan, aku pon xbeli lagi barang bby..Lgi 2mgu dh 7 bulan,huhu..Xtau bla nk mmbeli, ari cuti gi blaja..Hari kerja letih nk bershoping2, nsib skrg bleh beli on9..Tu pon tgok ja ntah bla nk mmbeli,wuarr...
    Ehh, ritu ang ttup blog ke xleh buka pon?

    ReplyDelete
  5. Hi aida...
    Nurul dulu xsk shopping ms pregnant.even bj raya pun xde..sbb pembawakan kot...brg2 bby beli ms 6bln..sbb 7bln hingga 9bln kn alahan..even brg utk pantang pun xbeli...cm bengkung..skali bersalin on 37wks..hamek...gelabah xde bengkung..hihih

    ReplyDelete
  6. thanks berkongsi.. :)

    tumpang lalu ye tuan tanah..
    saya ada menjual set ingin hamil, menyusu, berpantang dan set kecantikan :)
    http://thevitamom.blogspot.com
    http://facebook.com/vitamom

    ReplyDelete
  7. layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

    hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

    maaf tumpang iklan

    (alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual)

    ReplyDelete

terima kasih atas comment anda =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...