Friday, November 30, 2012

lama dah simpan...

bekas ttc kalau dah berjaya conceive jangan lah menyombong. sampai kata jangan menyemak kat blog dia n suruh pi main jauh-jauh. tak baik tau cakap macam tu.kalau lah saya masih berttc pasti saya berkecil hati.

betul, kadang kita happy sangat sampai tak boleh control perasaan gembira tu. tak salah kalau nak meluahkan kegembiraan, tapi jangan lah membabitkan perasaan orang lain. apa yang kita dapat ni semua pinjaman dari Allah swt. tak selamanya dia bersama kita. doa kawan-kawan penting so sentiasalah berbuat baik dengan orang lain.gitew...

dulu, waktu saya masih berttc, saya cukup suka bila tahu ada kawan-kawan yang berjaya conceive. dari dia pasti saya dapat semangat baru nak usaha dan usaha lagi. yelah, bila kita dah usaha keras tapi tak ada hasil memang menjatuhkan mood. kadang-kadang cakap dalam hati..'aku malas dah...tawakal sajalah'.betul tak? tapi kuasa Allah taala jangan dipertikaian.ada, cuma tak tahu bila...

beberapa bulan lepas saya ada terkecil hati dengan seorang sahabat yang memperkatakan kegembiraan seseorang yang dah berjaya conceive lepas tu gugur. masa tu saya masih berusaha nak mengandung. perit juga hati ni sebab saya pernah keguguran. tapi tu lah, dah memang orangnye mulut tak ada budi bahasa, bermuka-muka, suka jaga tepi kain orang memang lupa setiap apa yang terjadi ini kehendak Allah. mungkin masa tu dia tak mengandung lagi kot...tak rasa pun susah payah,menanggung rasa macam orang yang berttc ni rasa.tak apalah, senyum jalah.alhamdulillah....

sekarang ni kandungan sedang membesar. saya mengalami alahan yang nak kata teruk tak teruk, nak kata tak teruk tapi teruk. biasa-biasa je kot. ada masa memang menangis,ada masa happy. saya gembira setelah 2 tahun menanti,dengan period yang susah nak turun, bersahabat baik pulak dengan pil-pil hormon, itu lah..ini lah.kalau ingat balik Allah swt saja lah yang tahu. bila saya dah berjaya (+ve) pasti saya gembira dan saya tak pernah rahsiakan pun berita gembira ni.

kalau orang tanya 'kau mengandung ke?'..saya kata 'ya,alhamdulillah.doakanlah kandungan kali ni sihat'..kalau orang tanya, saya kata ya betul. tak pernah pun saya kata 'mana ada aku mengandung'..atau pun 'belum ada rezeki,tengah usaha'..sedangkan kita dalam trimester! pada saya tak perlu sorok kalau niat kita hanya dambakan doa-doa dari seorang sahabat. lainlah kalau kita hanya listkan senarai bff je yang boleh tahu kita pregnant.oppps!

saya tak ada bff, jadi sesapa pun boleh tahu perkembangan saya.ecehhh. saya tak sampai hati nak sorok berita gembira sebab saya perlukan doa-doa kalian semua. tapi kalau nak hebahkan seluruh alam tu tidak lah, biarlah orang sendiri yang bertanya......

hah! di pagi jumaat ini berjaya jugak melepas segala terbuku dihati.semoga kawan-kawan ttc berjaya suatu hari nanti. jangan berhenti usaha terutama sahabat ku Ainna & kak NKH. jangan menangis,Allah kan ada....





7 comments:

  1. Ye jgn lah terlalu sombong bila dah berjaya preggy... Allah bagi pijanm je. Jgn sesekali sakitkan hati TTcians.. =)

    ReplyDelete
  2. saya doakan kamu dear... Tuhan dah bagi rezeki untuk kamu dan hubby... Jaga kandungan baik2... Jangan stress....

    ReplyDelete
  3. aida.... sedih laks... nile aida mentin nama sis....huhuhu... tengah berusaha ni... redha je lah kan... mayb nk umrah mana tau kat sana Allah bagi kan....sister in law pun dh preggy smula... senang je kan.. plan2 terus jadi.... kite ni Ya Allah.... Hanya Allah je yg tahu macam mana.. aida take care 4 u n baby... (nkh)

    ReplyDelete
  4. betul,dh bg hint yg dia peknen pastu bila tanya ckp takde ape2 lg.tersangatla dotdot. bila tgk org lain hepi,kita pun tumpang hepiiii.

    ReplyDelete
  5. Hye dear ! i selalu singgah blog u.. but harini baru nk cmmnt hehe ! U were right , kalau dah berjaya conceive jgn sombong.. tell u what , until now i still rapat dgn group ttc i on facebook :) ape pun i doakan u n baby sihat walafiat . rasanya due date kita lebih kurang kn nnt ?
    :)

    http://ninaadhar.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. betul tu aida....ape2 pon akak jdkan aida berjaya conceive sbg cabaran bg akak....akak nk pi specialist,akak lom cukup mampu dik...take care ye...love u darling

    ReplyDelete
  7. salam aida--
    biar laa orang yang menyakit hati tu--dia tak rasa kita yang TTC nie....
    Yang penting skarang jaga BB baik2--biasa laa alahan nie macam2 terbabit ngan perasaan --sementara diri kita nak trima--pas abis alahan nanti--aida akan sihat walafiat--insyaallah...:)

    ReplyDelete

terima kasih atas comment anda =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...