Wednesday, April 4, 2012

cd27 : period

salam semua..


pagi tadi lepas kemas-kemas rumah saya perasan ada setompok coklat cair kat seluar dalam. eh, ada lagi ke turunnye..lepas tu terus rasa sakit-sakit pinggang dan perut.adeyh..sakitnya.tak larat nak masak. call cikmat, ajak dia makan luar je lah.


masa tengah makan dengan cikmat. saya rasa tak sedap perut.pinggang ni sakit sangat bawak ke peha.pinggul pun lenguh-lenguh. isyh,saya kenal rasa ni. ini nak period! apatah lagi saya dah rasa basah semacam je kat bawah ni kan..


balik dari makan tadi singgah toilet.bila tengok.banyaknye benda coklat ni turun. lepas tu saya try 'jolok' sikit..ya,ade sikit darah  kat hujung jari.ok,sah dah period!.yahooo..awalnye!....tak pernah hidup cikjah period seawal ini.ini petanda baik. jadi saya dah tak payah makan ubat turun period lagi lepas ni kot.


lepas je tu saya pun cakap dengan cikmat. terus saya ajak cikmat pi beli jus perawan kat kuantan prade. bulan ni saya nak try jus perawan pulak o.O
sebab biras saya tu amalkan jus perawan ni sebulan je,cukup bulan positif! ehh, saya mana tahan kalau bab mcm ni. mesti nak cuba...kita cuba eh.cuba dulu..





apa pun, terima kasih banyak-banyak pada kengkawan blog saya ni. sudi bagi semangat dan mcm-mcm cadangan kat saya. saya tak kisah kalau tak ada rezeki bulan ni. sebab saya nak target bersalin awal tahun 2013 nanti.wahhh, gitu katanya.


berserah pada allah swt.semoga ada rezeki bulan april ni nanti.amin.


dahlia : sakitnye senggugut ni...

19 comments:

  1. USAHA LAgiii....emmm Try la OPK...Boleh Cuba....macam Ok jer Cik P dahlia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe,tinkiuu..
      lepas ni kene try opk lah.baru tau bila waktunya kan?
      bbt tu asyik lupa je...
      cik P ni okey sebab mkn epo kot....
      ape pun lega dah ni..

      Delete
  2. its ok dear..cuba lagi..yup..ape kata try opk plak..sy ni dh lama pasang niat nk buat bbt.tp xpernahnye jd..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. bulan ni mcm cun je kiraan dia.
      hari ni dah mula kira-kira tarikh ovulate n buat bbt semula...
      tapi bbt tu tak janji dapat buat penuh.
      asyik rongak-rongak je...hehehe..kan?

      Delete
  3. waahh sukanyaa period awk dah stable..any tips? period hari tu amek ubat turn darah kan? sbb akak ikut awk tau..lepas awk tulis pasal provera, akak pun terus mkn ubat turun darah gak..malas nk tgu lama..

    insyaAllah rezeki dh dekat tu..period dh ok tu..;)ameen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak.
      terkejut saya. punya lah liat cik P nk turun sebelum ni kan..
      tips?..boleh...
      saya makan epo 3kali sehari..mkn dari hari terakhir period sampai nak ovulate. tu je. lepas tu ada lah saya makan softgel garlic untuk buang angin.serbuk debunga kurma+madu pun ada..tapi asid folic saya makan tiap hari...
      akak pun good luck tau...

      Delete
    2. thanks eh share tips..insyaAllah akak pun nk cuba..at least biar period ok dulu kan..

      Delete
    3. sama-sama kak...
      betul tu..akak try kasi period okey dulu...
      lepas tu nanti kita cuba sedaya upaya k..

      Delete
  4. dahlia...chinta nye belum mai lagi..sedey je nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. isy, napa nak sedih. rileks.
      buat-buat tak tahu je.
      mana tau positif lak.,..
      jgn lupe bagitahu kiteorang tau...

      Delete
  5. dahlia....akak nyer kes plak lain. sepatutnya kalau ikutkan period dah berenti by default 23/24hb mac aritu lepas makan duphaston. tapi sampai la ni period tak abis2 lagi.kalau ikutkan dah kire darah penyakit tu sbb dh lebih 15 hari. risau hati ni.

    situasi akak ni, lepas 7 hari period heavy flow aritu, dia kuar tiap2 hari tanda secalit coklat kemerahan mcm mula2 tanda nak period, sekali pagi, sekali malam. tapi sejak akak pakai minyak jerslin sapu kat perut dan bhgn bawah tu (start pakai pun time2 period tu), period akak kuar ketul2 balik macam tgh period.

    ni kire macam dah 20 hari period.aduh.....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah lah kak. panjang nye. kenapa banyak sangat tu? akak tak jumpa doktor ke? erm, saya pun xde pengalaman mcm tu...

      kak, nak tanya lah...
      duphaston ni untuk kuatkan rahim kan? kenapa aka mkn? aka mengandung ke??.....

      lagi satu minyak jerslin ni untuk apa sebenarnya? sebab hari tu mak saya beli. tapi tak nak pakai dia nak bagi saya. saya plak tak tahu cara nak pakai. saya ada baca blog akak tapi tak clear.. =)

      Delete
    2. duphaston berfungsi dua cara; satu, kalau mengandung, dimakan untuk kuatkan rahim. tapi kalau tak mengandung, dia berfungsi untuk turunkan period.faham tak?

      * Sukar mendapat zuriat / anak
      * Kesuburan lelaki / wanita menurun
      * Senggugut
      * Kitaran haid yang tidak tetap

      ni kegunaan minyak jerslin tu, yg ditulis dalam pamplet. sebab tu akak guna minyak ni.

      Delete
    3. heheheh...faham-faham....
      nanti kalau ada perubahan guna minyak jerslin tu buat entri tau..

      Delete
  6. bulan lepas sy try jus perawan ni...tapi macam x boleh..sbb bile makan kepala tingtong spanjang hari...tapi memang melawas!!! hahahaha

    then saya stop....makan pon waktu pagi je....hehhhhe

    pernah makan epo konon untuk stabilkan period...tapi bile makan any supplement....mesti period akan lewat =(

    badan tak serasi dengan ubat ubatan kot....huhuhu

    hanya berserah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai hani..
      macma tu pulak?
      erm, tak rasi kot..
      kalau period okey jgn makan epo lah..
      dah cantik tu,usaha nk baby je tau..
      saya ni period pon xbetul...
      pening kepala.

      Delete
    2. hanidatul saya pun sama...bila makan serbuk debunga kurma period jadi lewat seminggu. tak pernah jadi mcm tu sblm ni..selalu on time..heheh..tu tkt nak mkn ubat-ubatan ni :)

      Delete
  7. makan EPO period dah jadi normal tak? Good luck!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul....
      epo lah segalanya.
      tapi xtahan muka naik jerawat.
      myb sebab minyak kot...

      Delete

terima kasih atas comment anda =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...