Monday, March 26, 2012

bermain dengan perasaan..

sejak setahun kawen, kiteorang laki bini dah mula fobia dengar ada kawan-kawan nak kawen. bila dengar je ada wedding invitation sure hati rasa tak sedap. ingat saya je, rupanya suami pun berperasaan yang sama. tapi tidak lah seteruk saya kot..


buat masa ni hampir semua kawan-kawn yang berkahwin selepas kiteorang, semuanya dah mengandung. dan dah ada baby. sungguh subur mereka..tak payah tunggu lama-lama. inai kat jari pun berbaki dah tulis kat wall fb sekurang-kurangnya 'alhamdulillah...' dari situ kiteorang dah dapat agak. yes, ada berita gembira. bunting pelamin lah tu. ya allah, dalam hati ni.........macam biskut diramas-ramas..


pernah jugak..my kawan bunting pelamin. baru je balik honeymoon terus lekat. dia tidak lah menghebohkan.senyap-senyap je.tapi saya dapat agak. masa tu mengadu dengan hubyy sambil air mata menjurai-jurai. baju ni lembab sapu air mata. merajuk tak nak makan. merajuk sampai tak nak onfacebook, tak nak sakit hati punya pasal. tapi pikir sampai bila lah saya ni nak merajuk. nak marah siapa sebenarnya? diri sendiri?...jadi perlahan-lahan memaafkan diri sendiri. perlahan-lahan menerima 'ya, bukan rezeki kami lagi'...


dulu setahun lebih PJJ dengan suami. keadaan ni boleh terima lagi sebab ada alasan. jarang jumpa dan sibuk dengan kerjaya tu sebab tak dapat conceive. sekarang ni dalam masa 2bulan saya berhenti kerja banyak jugak saya dengar khabar gembira dari kawan-kawan. tak apalah, bulan ni kami anggap kami baru saja kawen. kalau ada rezeki maknanya saya bunting pelamin.wahh! harapan tinggi tak tinggi tu  :p


dulu ada jumpa kawan lama. dia dah kawen pon belum ada anak. katanya dia merancang. sebab masih muda nak ada anak. nak pikul tanggungjawab sebagai ibu/bapa ni susah.xpuas enjoy berdua lagi. nak enjoy pun payah nanti kalau ada baby. pulak.! saya tak tahu dia merancang macamana. yang pasti dia tak mengandung lagi sampai sekarang.erm, tak apalah..itu hak dia nak anak atau tidak. mungkin dia tak fikir 'susahnya nak dapat anak, bila kita betul-betul nak'..


ingat tak dulu saya ada keluarkan post pasal kawan office saya yang 5tahun ttc??..awalnya suami dia minta merancang. sebab nak enjoy berdua. lama jugak merancang. hampir 2tahun kawen baru terasa sunyi. masa tu baru usaha nak baby...sila baca sini  .... sekarang ni, dia kata kene merancang semula.sebabnya anak keluar setahun sorang pulak.tapi kalau rezeki lagi lepas ni, dia n suami terima.....


itu lah dia. fobia dengar orang kawen, bunting pelamin dan merancang. apa pun kiteorang berdebar-debar je tunggu kawan suami yang baru kawen 3minggu lepas nk umum berita bunting pelaminya pulak. versi apakah kali ni?sabar..takut..sabar..takut.hehehe..


ini bukan luahan nak berperang atau tidak puas hati.mencemburui itu perkara biasa.betul? dah jadi kerak dalam hati tapi tidak lah sampai berbekas sampai bertahun lamanya. tidak! cukup sehari semalam je kot sebab saya tak macam tu. rezeki mereka..siapalah kita untuk melebih-lebih menajam perasaan pulak. biasalah orang macam saya ni memang banyak main dengan perasaan...hehehehe..


 
sejuk hati tengok bunga ciptaan Allah ni kan..

 
 

cantiknya bunga dahlia ni.
sebab tu saya suka...

senyum-senyum selalu..


dahlia : hari ni dah tak ber'EPO. sebab hari ni dah ovulate.eh yeke?? (kiraan babycenter) .nyehnyehnyeh! yabedabeduuuuu...muka pun dah berjerwat pasir.berminyak bagai. kalau boleh disapu-sapu jerawat ni bak pasir dilantai cun jugak.lama dah saya sapu kasi bersih..



11 comments:

  1. Sabar ye kak.. Ada kwn ros ttc dkat 4tahun, skali kuar berderet2.. Setahun 2org pun ada :)... And situasi tu tjadi pd ros jgak.. Insyallah da rezeki akk nnt :) cayangg akk comel...

    ReplyDelete
  2. dahlia,

    sama la macam akak. semalam lagi sentap....ada sedara belah arwah abah dtg, tanya soklan yg buat akak menangis sgt2 dalam hati.

    berdosa ke kalau akak berbadan besar? dosa besar ke sampai jatuh hukum sebab gemuk, so sebab tu tak mengandung2 sampai sekarang? sedih sgt....hanya Tuhan je yang tahu.

    ReplyDelete
  3. ros :: huhuhu.nak buat macamana ros. nak control pon xboleh.sendiri terasa tu yg tak tahan tu..syg ros jugak. jaga baby comel baik-baik tau..

    batik pink :: emm.susah jugak kalo mcm tu. nak buat mcmana kak. kita ni boleh sabar je lah. nk melawan sedara sendiri..

    ReplyDelete
  4. sabar ye sis.. akak dulu sama camtu. takut nk buka fb sb xnk bc cite org prgnant, takut g kenduri takut org tanya. bukan tu je, setiap kali dtg bulan, menangis cam nk rak dlm blk air.. kuatkan semangat tau sis.

    **Dia tak uji kita luar dr kemampuan kita. wallahualam.

    ReplyDelete
  5. Assalam Dahlia,

    Kesabaran yang tinggi amat diperlukan ketika kita diuji hebat olehNya...

    tak salah kite bermain dgn perasaan kita... tapi jgn la terlalu memikirkan, takmo la nnt jadi stress pulak, mmg la kita akan rasa sentap bile kawan2/sdara2/sepupu2 yg kawen kemudian dari kite dah pregnant... positive thinking lawan perasaan yg 'tidak tidak' dari kite memikirkannya...

    ReplyDelete
  6. Salam dahlia
    Bersabar yer..sue pon pernah RASA apa yang Dahlia RASA....Macam2 berMAin di Kepala...Kadang2X RASA cam JAHAT pon ada....TApi...KIta sebagai MANUSIA mmg tak Sempurna cuma Kita yang patot Berusaha ke araH yang lebih Baik...
    Kalau bab kena tanya...Hal anak2 nih dah naik bengong selama 2 tahun yang sangat mencabar dan diduga pulak....mmg Sayu sangat2....tapi sue sudah USAHA yang TerBAIK--Harapnya Dahlia Pon akan BEgitu...:) Senyum SElalu tau!!!

    ReplyDelete
  7. salam..aah..kdg2 tu rs mcm jeli kene lenyek lori pun ade...hancur lunyai..nasib baik ade korg yg sentiasa support satu samal lain kt sini..=)

    ReplyDelete
  8. Salam, dahlia..mcm kita ni kn sabar byk2..bab2 hati tu jgn cakapla..akk dah 10 thn melalui benda2 yg sama..itu..ini..persoalan tentang anak..tp demi mnjaga sekeping hati sndr..akk slalu pujuk dr.."Allah tahu apa yg terbaik utk kita"..suatu hr nt pasti ada..x cepat mahu pn lambat pasti ada..InsyaAllah..

    ReplyDelete
  9. kak fara : haah.betol2. aid apun sampai sekarang ni malas nak layan atau comment kat picture anak kwn aida tu.berbekas pulak dlm hati ni..sabor je laa...

    kak eMMe :insyaallah kak. tengah cuba sekarang ni....

    litle world ::thanks. sama-sama lah kita bersabar...

    kak anis :: jeli?berkecai??....sama laaa...

    kak cinta :: ya allah kak, lamanya! 10 tahun akak bersabar? maknanya akak lah yg paling senior dan berpengalaman.apa pun sama-sama lah kita usaha kak kan..

    ReplyDelete
  10. Ye dahlia..selama 10 thn ni akk slalu bz kan dr..x nak fikir anak..biar secara natural..adik2..sepupu..kwn2 yg kawin slps kak chinta pn anak dah 3 org..

    apa yg dahlia rs..sama jg akk..sgt susah hati bl tahu kawan2 yg br kawin dah dapat baby..slalu kak chinta sentap..

    moga suatu hr nanti ada sinar utk kita ye..

    ReplyDelete
  11. ang kena kuat ok.... sbaq yea.....

    ReplyDelete

terima kasih atas comment anda =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...