Friday, December 28, 2012

kenangan 2012..

salam sayang semua..

tinggal beberapa hari je lagi nak tahun baru. bila kenang balik kenangan dari awal tahun 2012 sampai penghujung tahun ni rasa sekejap je. pada saya tahun 2012 ni lah tahun yang paling lain sikit dari tahun-tahun sebelumnya.

2012..
tahun yang ada macam-macam kenangan. semua tu tersimpul rapi. mana yang saya tak simpul tu ada saya cerita dalam blog. kalau kengkawan rajin nak tahu..baca lah semua kisah-kisah dari januari 2012 sampailah saat ni.

januari
bekerja di Johor Bahru.sebagai juruteknik perancang bandar&desa. terasa penat dan bosan dengan tugasan harian.rasa tak ada langsung masa untuk berehat.lepas tu tension pulak sebab duduk jauh dengan suami. saya pun terus buat surat perletakan jawatan dengan senyum sampai ke telinga. hati puas.notis sebulan berhenti kerja terus berjalan sampailah penghujung januari dan ku tinggalkan semuanya dengan air mata. dengan harapan ada sesuatu yang lebih baik menanti di kuantan...

februari
berhenti kerja. pindah kuantan. duduk bersama suami. sesuatu yang pelik. sebab tak pernah duduk lama dengan suami. kerja hari-hari nak bertekak je. maklum lah tak pernah duduk sebumbung dalam tempoh yang agak lama. biasa paling lama pun seminggu jer. pulak tu i makin rajin memasak.euu..suami pun makin gemuk. bulan pertama masih panas, bak pengantin baru katanya.

mac
bulan ni lebih rileks berbanding bulan lepas. rumah dah siap kemas, kelengkapan rumah dah tersedia sepenuhnya, hati lebih tenang. tapi diuji pulak dengan demam dan asma. banyak kali gak pi hospital tengahmalam sebab semput.susah nak bernafas. jangkitan kuman pada paru-paru lah..fuhhh...allah saja yang tahu.seksa!


april
tak ada apa-apa. meneruskan usaha ttc dengan tabah. berjogging,diet, makan vitamin, clomid. ditambah period meragam tak mau turun. aduh, berendam air mata sangat. tapi kiteorang laki bini banyak habiskan masa bersama pi sana sini. seronoknyaaa....

cukup lah sekali.
fuhh,pening kepala beb..


mei
masih berttc. masih mencuba berubat sana sini dengan harapan moga allah kurniakan pada kami anak. dalam masa yang sama masih sibuk gak pi jalan sana sini. maklum lar sebelum ni duduk jauh susah nak dapat pi jalan-jalan berdua.


cuba cari kiteorang yang mana?huhuuh

jun
ku ditinggalkan. sebab suami berpindah ke Raub. sedih lah.sapa kata tak sedih kan. saya ditinggalkan adalah dalam 2 minggu kot. sementara suami dapat cari rumah sewa untuk kami.

julai
masih berusaha ttc. bulan ni entri paling sikit sebab kiteorang laki bini sibuk.ada projek besar.hehehe..

ogos
raya..raya..raya. pertama kali raya jauh dari keluarga tersayang. sunyi sepi rumah keluarga ku sebab si mulut bising tak ada.eh gituew lak.haha. raya kali ni kami pi balik kelantan. raya kat rantau panjang. giliran tetap giliran. tak kiralah macamana hal pun...kan? 

sep
period tak turun dari bulan 6 sampai bulan 9. punya lah lama menunggu. lepas je balik raya terus saya pi klinik minta ubat turun period macam biasa tu.hehe. lepas turun period saya teruskan usaha ttc dengan lebih tekun. makan makanan berkhasiat,senaman,berdoa. dalam sibuk berttc tu suami pulak ditimpa malang. malang sungguh bila terjatuh dari kerusi yang ditindih 3 patah. kaki kerusi patah 3, siku suami pulak tercabut. suami dapat cuti sebulan lebih.pergh..lama beb. jenuh pi honeymoon kat merata tempat.kalo rajin nak baca sila pi klik kat bulan september naa..eh,ada lagi nak bagitahu..penghujung bulan 9 tetiba saya jadi rajin masak, tetiba mengidam macam-macam makanan.dan ku fitnah kerana aku nak gemuk.


tak pernah umur hidup ku buat laksa penang..
tetiba je kau.pelik tak?
beli tak mau pulak tu..


oktober
tabiat rajin masak n teringin nak makan macam-macam terus memuncak sampailah raya haji. tak fikir pun kenapa, mungkin masa tu sesaja nak memantapkan skil memasak. ewaaah.haha..bulan ni dapat surat panggilan pi interview kerja kat N9 kat kampong sendiri tu. dalam masa yang sama emosi tetiba jadi sedih semacam.awat jadi lagu ni? diiringi dengan pening kepala yang maha dasyat! dan period ku pun makin lewat tapi tak teringin nak pi buat upt. alasanya period memang selalu lewat pun.so tak payah membazir beli upt.kan? dan sampailah satu masa iaitu sehari sebelum raya haji, teguh hati ku nk pi buat upt sebab merasakan diri ni tak sihat je pulak. dan hasilnya adalah......positif. terus kami cam terpinga-pinga,terkejut,terharu dan berpeluk-pelukan ^_^

nov
bermula lah episod alahan teruk. berat badan hilang 7kilo. potong rambut tebal hitam mengurai yang ku sayang sebab tak larat nak cuci.boleh gitu eh?hehehe..suami terpaksa hantar saya pi duduk kampong sebab nak uruskan diri sendiri pun tak larat.pendek kata bulan ni memang bulan paling mencabar.



dec
awal bulan je saya dapat call suruh datang untuk interview peringkat yang seterusnya. 3 kali ditemuduga sampai menangis saya dibuatnya. mungkin sebab masa tu saya masih alahan, emosi tak betul lagi,badan pulak dah letih.fuhh..gigil! dan penghujug bulan ni dapat call lagi katanya saya berjaya dalam temuduga tu.hureyy! air mata ku dibalas dengan senyuman.waaah! akhirnya berjaya jugak berkhidmat di negeri sendiri walau pun terpaksa berjauhan kembali dengan suami..ermm......

haa, macam tu lah kisahnya untuk tahun 2012 ni. pada saya pada awal tahun ni memang penuh kesedihan dan dugaan walau pun dalam hati ada kepuasan.ada macam nak balas dendam gitu rasanya. kepuasan sebab dapat bersama suami setelah setahun lebih berjauhan. dan keputusan berhenti kerja tu lah pengorbanan paling besar yang saya buat untuk dia walaupun pada awalnya keluarga menentang keras.sedih tau...

penghujung tahun pulak penuh dengan keriangan. kesedihan & kesabaran saya sebelum ni dibalas oleh allah dengan 2 berita yang saya tunggu-tunggu iaitu mengandung dan kerja baru. hebatnya kuasa allah. DIA maha menentukan segalanya. keputusan saya untuk berhenti kerja dulu telah tertulis sejak azali lagi jadi tak perlu lah kita sesal kan.semuanya ketentuan tuhan dan jelaskan segalanya telah diatur cantik... 

okey..sekarang ni kita hadapi semuanya dengan tabah. moga 2013 yang akan datang ni memberi lembaran baru yang lebih bahagia buat saya dan keluarga.terima kasih ya allah kerana mengatur segalanya.love Allah.!

ewah-ewah..dah macam ucapan artis pulak dah haa. semoga kengkawan semua lebih kuat mengharungi dugaan allah. percayalah, kita susah tapi sebenarnya ada yang lebih susah dari kita.kuatkan hati dan percayalah allah maha mendengar.so jangan malas doa yer...

muah!love all...

tata..

Thursday, December 27, 2012

gerakan halus si comel..

salam sayang semua..

hari ni balik raub, sebab nak ambik kain baju..
minggu depan kan dah mula kerja.
biasalah kalau tengah pregnant lepas tu jalan jauh..
macam-macam hal..sekarang ni tengah menahan sakit kepala.
siang tadi panas kot. 
ditambah pulak jalan karak - jelebu ni punya lah mencabar..

ok..
hari ni nak cerita..
minggu ni saya dah rasa pergerakan baby..
ee,awalnya! ^__^
saya jadi sangat sensitif bila ada sebarang pergerakan dalam perut.
kadang tu tertunggu-tunggu pulak..
sambil kata 'baby cepat lah gerak..ibu nk rasa ni..
bukan melalui pembacaan atau pengalaman sesapa
tapi kita akan rasa sendiri..
dan kita sendiri akan tahu..eh,dah rasa lah..

nak tau tak rasa dia macamana?
untuk seawal ni saya tak rasa pun tendangan kuat..
tapi sekadar gerakan halus, macam pergerakan angin atau pun macam ada org geletek perut dari dalam.eh gitu ke??hehehe...
halus tapi kadang-kadang boleh terperanjat kita di buatnya..

dia banyak menguis-nguis perut ibu dia.
sehari adalah dalam 2-3 kali
apa yang saya perasan, baby banyak menguis kat belah kiri..
macam ulat pun ada. geli..
kadang tu kat bawah pusat..
tapi jarang sekali dia pi jalan kat belah kanan..

bila dia menguis,korek-korek perut tu..
memang terperanjat.senyum je lah sebab kadang tu kita tengah berbual..
tetiba terdiam sebab terasa dia dok syok main-main dalam tu..
bila kita duduk diam, dia pun diam sama.
lepas tu tak rasa dah.
amboi pandai dia pasang telinga dengar mak dia beborak eh..

indah.
alhamdulillah.syukur sangat..terima kasih banyak ya allah..
jadilah anak yang baik wahai anak ku....

Tuesday, December 25, 2012

rezeki anak.alhamdulillah...

salam semua..

syukur alhamdulillah..
akhirnya interview beberapa bulan lepas dah berjaya..
nampaknya rezeki memihak pada saya.
walaupun masa tu saya sambil lewa je sebab tengah mabuk teruk.
baca buku pun tidak.banyak tak dapat jawab soalan pulak tu.
saingan pun tersangat lah sengit.
sampai saya tak pikir pun akan berjaya dapat nanti..
bila dapat call dari pihak sana,jadi tak sangka sangat.
dan saya anggap ini rezeki anak....
syukur..terima kasih banyak ya allah..

mula bekerja pada 2.1.13 depan..
masih bekerja untuk pihak berkuasa tempatan,jawatan yang sama dan jabatan yang sama..
tapi bukan ditempat yang sama tau...
akhirnya dapat gak berkhidmat di negeri sendiri
paling best dekat dengan keluarga.
boleh berulang tiap hari lagi antara rumah emak dan pejabat..hehehe..
itu yang best..

yang tak best sebab terpaksa berjauhan dengan suami semula
tapi tidak lah sejauh kuantan>JB macam dulu..
kira sekarang ni 2jam perjalanan dah dapat peluk yang tersayang..
dekat lah jugak kiranya kan...

sekarang ni kene lah bertahan walau apa pun yang terjadi..
demi anak yang sedang dikandung ni..[emm,ibu sayang kamu..]
nasib lah keluarga ada disisi untuk kali ini..
dan suami bakal menyusul berpindah lepas ni.
mintak-mintak cepat lah dia dapat berpindah kat n9..
boleh lah kiteorang berpencen kat n9..hehehe..

minggu depan dah mula bekerja..
baju kurang banyak yang dah sendat pulak ni haa..
maknanya kene lah mak shopping baju baru yang lebih selesa..
sesuai untuk kerja ku sebagai juruteknik perancang bandar..
pulak tu, alahan masih mengganas ^__^
kengkawan tolong bagi semangat tau..
moga saya akan kuat dan tabah..

mekasih banyak kengkawan..
baby sihat.
baby kata dia sayang kat semua aunty2..

p/s :: kite dah jarang balas comment kengkawan.maaf bebanyak tau. tapi kite selalu jenjalan kat blog semua kengkawan.teruskan usaha berttc.love all...

tata..

Monday, December 24, 2012

selamat pengantin baru dayah...


selamat pengantin baru buat sahabat ku hidayah dan pasangannya.
moga berkekalan hingga ke akhir hayat.
ini semua kawan-kawan masa sekolah rendah.
yang berkepit duduk depan pengantin tu,pengantin baru gak.
yang lain semua bujang lagi.
saya dah tak wangi macam pengantin baru, dah 2 tahun...hehehehe...

bukan dengan pasangan masing-masing tau...
doa ku, moga korang bertiga ni cepat bertemu jodoh.amin...




Wednesday, December 19, 2012

Scent of a Woman..tetiba mak terperasan....



tetiba mak dapat penyakit baru lar..
layan citer korea u..
comelnye diorang ni..
kita tengok pun tetiba dapat aura comel gitew...
eeeuu,perasan nyeee....
lani scent of a women tengah main kat astro ria,pukul5pm-6.30pm..
jadi sesapa yang nak layan tv waktu tu memang tak boleh.
sebab remote control udah ku sorok bawah bontot..

wahh,ensem gile lah diorg ni.
moga-moga baby dapat aura muka korea gitew..
fuh..fuh..fuh...moga jadi.hehehehe..

tatataaaa...




Wednesday, December 12, 2012

demam selsema...

salam semua..

tengah demam selsema ni..
2 hari dah panas badan & mengigil-gigil..
nak makan panadol tapi emak ku tak bagi..
so duduk melepek je lah sambil lekat coolfever kat dahi..
nasib lah duduk dengan family kat kampong..
ada abah,emak, abang n adik-adik yang banyak membantu..

besok checkup baby..
macam biasa lah,emak ku yang hantar ke klinik.
nak pergi sendiri memang tak larat lah...
harap baby sihat,cukup zat,comel macam mak dia..huhuhu..

ingat tak pati delima gulsan?..
ada baki setengah botol guna masa berttc dulu..
sangat membantu saat-saat genting lepas makan nasi.. 
bagusnya sebab dia masam,potong terus rasa loya.

ada kawan kita suruh amalkan pati kurma.
bagus untuk beri tenaga pada ibu hamil.
insyaallah,nanti kita pi cari kat bandar.
masalahnya sekarang ni nak pi pekan berdekatan tu pun nak harapkan orang hantar..

okey.itu je lah nak cerita..
nak sambung baring semula ni..
kita rindu kat suami.hehehehe...


kenduri kawen depan rumah.
makan pun macam-macam masa tu..
akibatnya,2 hari tak sedap perut.
2 hari melepek kepenatan.
masa tu dah janji tak mau pi kenduri kendara lagi dah.
penat..








Thursday, December 6, 2012

10 minggu

salam..


10 week

alhamdulillah. baby dah 10minggu. mesti ramai yang pelikkan? hari tu kata dah dah 10minggu tapi hari ni kata baru 10minggu lagi. haa, ini lah dia kalau dah period tunggang langgang, pusingan bulanan pulak panjang. masa anggaran 10minggu iaitu 2minggu lepas pi scan kat kkik Juasseh, sekali pi tengok laaah baby baru 8minggu. maknanya due date baby pun berubah naik ke bulan 7 [sama bulan dangan suami] dan ku rasakan perjalanan 1st trimester ini sangat lah panjang sebab masih alahan yang teruk. adoi...ini lah nikmat yang ditunggu-tunggu tapi bila dah dapat memang nak ikat kain batik pun tak larat.huhuhu...

sekarang ni saya balik duduk dengan suami semula. 2 minggu duduk dengan mak memang manja terlebih. kesian tengok mak bersusah payah masak untuk kita.last-last bila suami balik kampong jenguk saya hari tu terus bungkus kain baju. mak tak bagi balik raub lagi sebab saya tak berapa sihat lagi tapi saya pikir waktu tu dah sihat bebenor lah. last-last 2jam perjalanan sampai je raub terus lembik,menggigil,muntah segala apa ada dalam perut.pergh..benda ni memang sukar dijangka. tak boleh kata dah sihat,lepas tu kang mulalah....

2 hari ni tulang punggung belah kiri sakit.mybe sebab duduk lama dalam kereta masa nak balik raub kot. pinggang pon sama sakit sekali. azab nye bila nak baring sebab kene cari posisi yang terbaik masa nak tido. dan untuk pengatahuan semua saya dah lama ponteng minum susu. tak tau lah kenapa susah bebenor nak minum susu. tak muntah pun tapi tekak kata susu tak sedap kot.

rambut pun saya dah potong pendek. tak ada masa dah nak layan rambut panjang,tebal mengurai tu.penat! tapi ini last rambut pendek sebab nanti kalau ada  rezeki nak bersalin nanti kene buat rambut toncet.senang nak buang angin dalam badan katanya..

p/s :: tadi saya call mak, minta mak ambik kat raub sebab alahan datang mengganas semula bila balik sini.hehehe..









Friday, November 30, 2012

lama dah simpan...

bekas ttc kalau dah berjaya conceive jangan lah menyombong. sampai kata jangan menyemak kat blog dia n suruh pi main jauh-jauh. tak baik tau cakap macam tu.kalau lah saya masih berttc pasti saya berkecil hati.

betul, kadang kita happy sangat sampai tak boleh control perasaan gembira tu. tak salah kalau nak meluahkan kegembiraan, tapi jangan lah membabitkan perasaan orang lain. apa yang kita dapat ni semua pinjaman dari Allah swt. tak selamanya dia bersama kita. doa kawan-kawan penting so sentiasalah berbuat baik dengan orang lain.gitew...

dulu, waktu saya masih berttc, saya cukup suka bila tahu ada kawan-kawan yang berjaya conceive. dari dia pasti saya dapat semangat baru nak usaha dan usaha lagi. yelah, bila kita dah usaha keras tapi tak ada hasil memang menjatuhkan mood. kadang-kadang cakap dalam hati..'aku malas dah...tawakal sajalah'.betul tak? tapi kuasa Allah taala jangan dipertikaian.ada, cuma tak tahu bila...

beberapa bulan lepas saya ada terkecil hati dengan seorang sahabat yang memperkatakan kegembiraan seseorang yang dah berjaya conceive lepas tu gugur. masa tu saya masih berusaha nak mengandung. perit juga hati ni sebab saya pernah keguguran. tapi tu lah, dah memang orangnye mulut tak ada budi bahasa, bermuka-muka, suka jaga tepi kain orang memang lupa setiap apa yang terjadi ini kehendak Allah. mungkin masa tu dia tak mengandung lagi kot...tak rasa pun susah payah,menanggung rasa macam orang yang berttc ni rasa.tak apalah, senyum jalah.alhamdulillah....

sekarang ni kandungan sedang membesar. saya mengalami alahan yang nak kata teruk tak teruk, nak kata tak teruk tapi teruk. biasa-biasa je kot. ada masa memang menangis,ada masa happy. saya gembira setelah 2 tahun menanti,dengan period yang susah nak turun, bersahabat baik pulak dengan pil-pil hormon, itu lah..ini lah.kalau ingat balik Allah swt saja lah yang tahu. bila saya dah berjaya (+ve) pasti saya gembira dan saya tak pernah rahsiakan pun berita gembira ni.

kalau orang tanya 'kau mengandung ke?'..saya kata 'ya,alhamdulillah.doakanlah kandungan kali ni sihat'..kalau orang tanya, saya kata ya betul. tak pernah pun saya kata 'mana ada aku mengandung'..atau pun 'belum ada rezeki,tengah usaha'..sedangkan kita dalam trimester! pada saya tak perlu sorok kalau niat kita hanya dambakan doa-doa dari seorang sahabat. lainlah kalau kita hanya listkan senarai bff je yang boleh tahu kita pregnant.oppps!

saya tak ada bff, jadi sesapa pun boleh tahu perkembangan saya.ecehhh. saya tak sampai hati nak sorok berita gembira sebab saya perlukan doa-doa kalian semua. tapi kalau nak hebahkan seluruh alam tu tidak lah, biarlah orang sendiri yang bertanya......

hah! di pagi jumaat ini berjaya jugak melepas segala terbuku dihati.semoga kawan-kawan ttc berjaya suatu hari nanti. jangan berhenti usaha terutama sahabat ku Ainna & kak NKH. jangan menangis,Allah kan ada....





mata..




jangan jadikan pandangan mata seperti mata lalat...
hanya mencari sesuatu yang busuk dan buruk.
yang hanya melihat keburukan dan kesalahan orang lain,

jadikanlah pandangan mata seperti mata lebah..
yang hanya memandang kewangian dan keindahan.
hanya memandang kebaikan orang lain sehingga melupakan keburukan orang lain....

Monday, November 26, 2012

hai...

entah ler..
tak ada mood nak berblog sekarang ni..
dah 2-3 orang tanya kita,kenapa blog tak boleh bukak?
blog saja saya kasi cuti rehat.
sebab saya nak blog pun rasa apa yang saya rasa..
mood tengah tunggang langgangkan..
tak aci kalo blog bersuka ria,tuan dia dok lemah tak bermaya..
tak aci..tak aci....

hari ni meloya teruk.
loya je tak muntah pun..
tapi kepala lutut semua lembik ^__^
letihnya..
jadi mak kita pun pi cari kundang manis kat kedai.
kesian mak,apa sebut semua dia pi cari..
mak kata 'bunting sulung boleh lah layan macam puteri..tapi kalo dah bunting 3-4 orang dah tak kuasa dah nak layan'..huhuhu...sabor je lah...

ok lah u all...
nak rehat dan baring-baring semula n..
tata...



Monday, November 19, 2012

alhamdulillah...



syukur alhamdulillah. 
kawan-kawan doakan kami yer....
terima kasih banyak...

Friday, November 16, 2012

buku pink..

yeay.alhamdulillah. 9minggu 4hari.dalam ketar-ketar tu akhirnya berjaya gak pi buat buku pink. letih sungguh hari ni,walau hari masih pagi. tengah akak nurse sibuk interview time tu lah saya sibuk berkejar ke toilet meluahkan balik apa yang dimakan pagi tadi. akak nurse pun kata 'eheh..,kesian awak..sabar ye. 3 bulan pertama je macam ni'..macam ni lah setiap hari. tak kira pagi,tengahari, petang atau malam. berat pun dah susut 3kilo.dulu punya lah susah nak turun berat badan sekarang ni dalam masa seminggu je susut 3kilo.hehehehe.....alhamdulillah.


haa, kita ada 3 buku pink.
yang ada kertas oren tu buku pink baby yang lepas.tak guna dah.
buku pink tengah tu baru yang sekarang punya.
Diari Hamil tu hadiah dari adik Farahin [inn] masa kerja kat JB dulu.
thanks inn, 8 bulan simpan buku ni baru dapat guna.

folic asid + vit C + iron tablets + B compleks
setiap hari mesti makan tau.
jangan ponteng.
sebenarnya,susu pun dah 4 hari ponteng.


dalam segala hal, plastik beg ni sangat penting untuk saya.
naik kereta mesti ada.
kalau tidak, ada orang tu menangis nak kene bersihkan kereta.
huhu. malunye iter..

ok. itu je lah kot. nak baring lepas tu kang nak kemas baju. sebab besok saya akan balik ke kampung [n9].  suami terpaksa jugak hantar saya balik kampung. kat sana rasanya terurus sikit kot. kadang-kadang suami kerja luar dan balik kerja lambat sudahnya saya tak makan lah. nak masak?eeemmm,seminggu dah tak masak sebenarnya walau pun goreng telur. moga semua baik-baik lah kan.doakan saya sihat dan baby pun sihat.insyaallah,dengan izin-NYA.

Wednesday, November 14, 2012

EPO dan period sebelum ni..

salam sayang.

seingat saya sejak anak dara pusingan period saya ialah 35hari. itu pun tahu bila 2-3 bulan sebelum kawen. masa tu dah mula study pasal period. kawan pejabat lah yang ajar n suruh buat. senang katanya bila nk kira usia kandungan bila dah pregnant nanti.

tapi! setakat 6 bulan perkahwinan je lah elok cantik molek, lepas tu mula lah tunggang langgang. masa kali pertama dia buat hal tu memang jenuh buat upt. semua hasilnya adalah (-ve). kalau bab makan ubat turun period ni saya dah handal sangat dah. paling lama saya tunggu iaitu 2 bulan lepas cd94.

ramai pesan dengan saya jangan ambil ubat turun period. nak kene tunggu dia turun sediri pun saya tak tahu bila dan bila. last-last saya tahu macamana cara nak buat period saya teratur cantik? haa, ambil lah EPO (everning primrose oil). bulan pertama saya ambil epo memang period saya cun sangat. tak banyak ragam, seminggu sebelum period dah mula rasa sakit breast,cramp perut dan emosi tak betul.masa tu saya dah tahu period nak turun. turun pulak 5-6 hari je. hari ke 7 saya dah boleh mandi wajib. haaaa...bagus tak?

2011

ogos 
(18.08.11/keguguran)

september
(tak turun period)

oktober
16.10.11 / period selepas mkn ubat turun period

november
(tak turun period)

december
cd51 / 7.12.11 / period
berurut/ EPO

2012

januari
10.1.12 / period
EPO 14hari

february
(tak turun period)


mac
9.0.12 / period
EPO Full

april
3.4.2012
clomid / berat badan naik 3kg!

mei
(tak turun period)

jun
cd62 / 8.6.12 / period

julai
(tak turun period)

ogos
(tak turun period)

september
makan ubat turun period
09.9.12    period / cd94
12.9.12   kering
13.9.12   keluar sikit
Epo full / susu kambing / air kunyit / telur ayam kampung / kurma & buah tin / berurut/ pati delima gulsan

oktober
cd48 (+ve)
alhamdulillah.syukur ya allah..

eh, faham tak yang kat atas tu. kalau tengok macam gigi rongakkan? kejap ada,kejap tak ada. asal makan epo full sebulan memang turun comel je! kalau makan 14hari iaitu 14 hari sebelum hari subur memang tak turun lah period.

so kawan-kawan yang period tak teratur tu apa kata try EPO dulu untuk 3 bulan pertama. bila rasa period dah okey dan dah tahu bila waktu subur cuba pulak untuk pregnant. tapi tak bermakna bila kita tengah on EPO kita tak boleh pregnant. boleh jer...sebab saya pun ambil epo penuh sebulan. :)

bagus tau! mungkin pada awal kita amalkan tu muka kita naik jerawat halus dan badan pun naik sikit. tapi kalau pikir dari period tak turun-turun dan makan ubat turun period tu baik saya amalkan epo ni. tak apa, berkorban kulit halus sekejap je.....

selamat berusaha!

p/s : kita ambil Everning primrose oil (epo) yang jenama naturella...









Monday, November 12, 2012

salam takziah untuk sahabat ku...

semalam,

dapat berita kawan satu sekolah [diana] baru sahaja kematian bayi yang baru dilahirkan. kali terakhir saya berbual dengan diana, semasa dia baru pregnant 6minggu dan beriya suruh saya amalkan asid folic untuk mudah hamil. saya doakan semoga diana kuat untuk menempuh hari-hari yang akan datang.



............................................

pagi ini,

kawan satu sekolah juga [fareeza] yang hamil 7-8week sedang koma di hospital putrajaya. fareeza dikatakan mengalami athma yang teruk. terbayang wajah gembira fareeza bila dia disahkan hamil 5week lepas dan seronok bila bercerita perihal alahan yang alami. dan saya pula di minggu yang ke-4 mungkin waktu itu. saya harap sangat fareeza cepat sedar dari koma dan kembali sembuh seperti biasa.nanti saya update lagi perkembangan fareeza.


saya,
........................................... dengar 2 berita buruk dalam satu masa cukup menyedihkan. saya mohon Allah sentiasa melindungi saya dan baby.




Sunday, November 11, 2012

nasi impit kuah lodeh sambil cerita-cerita..

salam ahad semua..

yeay! semalam baru balik rumah dari suatu tempat.gitu...
terlepas beberapa episod drama Julia, lani tengah gigih maraton menonton kat Tonton TV3..
petang semalam, habiskan masa dengan bermalas-malasan menonton masterchef malaysia ulangan pulak.peh...nasib che lah tak terkeluar.heeee..

menyambil tu setle kan kain baju yang berbakul-bakul tak basuh
2 pusing mesin basuh [8 kilo] baru selamat semua..
pegh.....keras perut dibuatnya..

dah 3-4 hari ni asyik terasa nak makan nasi impit kuah lontong jer..
asyik review gambar kuah lontong je kat google.
bukan apa, saja nak kasi meleleh lagi.jahat kan?
nasib lah tak susah nak buat. 
kalau susah nak buat kene lah pi Johor nak merasa yang original kuah lodeh sedap kan..
tak sanggup..tak sanggup. jauh bebenor..
so pepagi ni cadang nak pi market nak pi cari sayur-sayurnye..

dan, akak ipar kita pregnant 3bulan..
semalam mak call bagi tahu dia masuk hospital 
sebab gula dalam darah tinggi.
adoi,kesiannye.takut pun ade dah ni..
anak-anak semua transfer kat rumah mak.
mak tanya kita, bila nak pi buat buku pink?
ini pun satu hal, kita kadang-kadang nak pi tapi bila dah bersiap tetiba tanggal tudung terus baring atas katil.malas dan mengantuk sangat.
dapat penyakit macam tu pulak haaa...

nasi impit kuah lodeh

nah, lagi satu gambor

cerita punye cerita, siap sudah nasi impit kuah lodeh kite..
kuah nampak tak menarik tapi rasa alhamdulillah, boleh telan.hehehehe..
hari tu masa raya haji emak ada buat tapi tak sempat nak jamah sepuas hati
sebab sibuk dengan kembung perut.eeeee....
punye lah lama nak buat entri ni,dari bangun tidur, pi pasar..
sampai siap lah kuah lodeh kite..
okey,makan sudah..update entri sudah..mata pun dah mula berbuai-buai..

okey,selamat u all.
doakan saya sihat dan sihat eh..








Monday, November 5, 2012

doa untuk elak keguguran bayi dalam kandungan.


bleeding tak ada,sakit pun tidak. tapi dalam hati ni...Allah sahaja yang tahu. betapa risau,takutnya nak menempuh hari-hari yang akan datang.scan pun belum buat lagi. selagi tak buat,selagi itu lah hati ni risau.kawan-kawan,doakan lah kehamilan kali ini lebih baik dari sebelumnya. saya tak sanggup lagi dah berperang dengan perasaan sedih. menghadapi kesukaran yang saya pernah tempuh dulu.peritnya....
Ya Allah berilah perlindungan kepada kami,sesungguhnya engkau sebaik-baik Pelindung.

SURAH AL-Hij'r (Batu Gunung) 

Barang siapa membaca tiga ayat yang terakhir dari surah ini, ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat, dari gugurnya.

Terjemahannya:

Ayat 97

Dan demi sesungguhnya Kami mengetahui, bahawa engkau bersusah hati dengan sebab apa yang mereka katakan.

Ayat 98
Oleh itu, bertasbihlah engkau dengan memuji Tuhanmu, serta jadilah dari orang-orang yang sujud.

Ayat 99
Dan sembahlah Tuhanmu, sehingga datang kepadamu (perkara yang tetap) yakin.


Cara-cara Bacaan.
Wanita yang mengandung, amalkan ayat-ayat ini selepas setiap kali solat. Baca sekurang-kurang 3 x doa ini dan dihembuskan pada perut anda. InsyaAllah usaha anda diberkatiNya.

Sedikit maklumat perubatan tentang keguguran bayi dari kandungan. 

Fakta Keguguran
Keguguran ialah kehamilan yang berakhir sebelum kandungan berusia 20 minggu. Pada masa ini, bayi belum lagi berupaya untuk hidup di luar rahim. Semasa keguguran, bayi, uri, dan ketuban akan keluar dari rahim. Kadang-kadang tidak semua itu keluar sekali gus dan ada yang tertinggal di dalam rahim.

Sebab keguguran
Dalam kebanyakan kes, ia disebabkan oleh janin yang tidak sihat (80%) dan yang tidak dapat membentuk dengan sempurna. Keguguran adalah kejadian yang kerap berlaku, dan pada 15-20% daripada jumlah keseluruhan kehamilan. Sekiranya anda keguguran, bukan bermakna anda tidak berpeluang untuk hamil secara normal pada masa hadapan.

Risiko keguguran
Beberapa faktor yang dikaitkan dengan risiko untuk mendapat keguguran iaitu:Pemakanan yang tidak sihatMerokokHorman yang tidak seimbangJangkitan kumanMasalah penyakit yang dihadapi seperti jantung, sakit buah pinggang, kencing manis dan sakit tiroid.Terdedah pada radiasi dengan banyakMengambil ubatan yang memudaratkan bayiDemam yang tersangat panasRahim yang tidak normal

Bila perlu berjumpa doktor?
Pendarahan semasa awal hamil adalah salah satu tanda keguguran. Anda harus berjumpa dengan doktor sekiranya anda mengalami pendarahan seperti berikut :

Pendarahan yang ringan tetapi berpanjangan sehingga dua minggu
Pendarahan yang membasahi satu tuala wanita
Pendarahan yang berketul-ketulSakit perut berpanjangan
Keluar lendir yang berbau dari faraj
Demam melebihi 38 darjah C

Selepas keguguran:

Haid normal akan kembali seperti biasa selepas 3-6 minggu
Jangan gunakan tampon
Jangan douche vagina anda
Jangan pergi berenang atau berendam dalam sauna panas.
Jangan membuat hubungan seks sebaik sahaja keguguran
Anda mungkin akan mengalami sakit pada bahagian bawah ari-ari yang sama dengan sakit semasa haid. Ia mungkin akan berpanjangan sehingga 2 hari selepas keguguran. Berjumpalah dengan doktor sekiranya sakit itu berpanjangan.

Dilatation and Curettage (D&C)
Prosedur ini akan dibuat sekiranya sebahagian tisu dari hasilan kehamilan tertinggal di dalam rahim. Sekira ia tidak dikeluarkan, pendarahan atau jangkitan kuman mungkin akan berlaku. Aktiviti harian boleh diteruskan semula sekiranya anda merasa sihat. Tanya doktor anda untuk sebarang aktiviti yang lebih lasak.

Hamil selepas gugur
Dicadangkan agar anda menunggu sekurang-kurang 2 bulan sebelum anda merancang untuk hamil semula. Ini akan memberikan masa untuk rahim dan badan sembuh.

Kehamilan Hampir Gugur
Kehamilan adalah masa yang sangat indah untuk anda dan suami. Merancang untuk bayi dan melihat tumbesarannya adalah cukup memberikan kegembiraan dan pengalaman yang amat bermakna bagi anda. Tetapi, ia juga masa yang membimbangkan bagi wanita yang risau kemungkinan mereka akan mengalami keguguran. Sekiranya anda mengalami pendarahan pada peringkat awal hamil, anda mungkin mengalami keadaan yang dinamakan Kehamilan yang hampir gugur atau ‘threatened miscarriage’. Ia satu keadaan yang meletakan kandungan anda berisiko untuk gugur.

Apa itu kehamilan yang hampir gugur atau Threatened Misscarriage?

Wanita yang mengalami pendarahan dari faraj sebelum usia kandungan 20 minggu dianggapkan mengalami kehamilan yang hampir gugur atau threatened miscarriage. Ia adalah sesuatu yang kerap berlaku di kalangan wanita hamil. Sebenarnya, lebih kurang 30% wanita akan mengalami pendarahan faraj sebelum 20 minggu dan kebanyakan dari wanita ini akan menjalani kehamilan seperti biasa. Threatened miscarriage selalunya terjadi sebelum kandungan berusia 12 minggu.

Gejala dan simptom
Tanda yang biasa terjadi ialah pendarahan dari faraj dan mungkin berbeza-beza dari segi rupa iaitu:

Merah pekat
Merah cair
Coklat
Kadang-kadang sangat sedikit
Kadang-kadang berketul darah
Sakit belakang
Sakit pada ari-ari
Sebab berlaku kehamilan yang hampir gugur

Bagi kebanyakan wanita, sebab keadaan ini berlaku tidak dapat dikenalpasti, tetapi terdapat beberapa faktor yang boleh boleh menyebabkan pendarahan seperti:

Jangkitan kuman pada faraj
Polip pada pangkal rahim
Hamil di luar rahim
Cancer pangkal rahim
Bagaimana diagnosa dibuat?

Sekiranya anda mengalami pendarahan faraj, sangat penting untuk anda berjumpa dengan doktor seberapa segera. Selalunya doktor akan melakukan pemeriksaan faraj untuk melihat keadaan serviks samada terdapat pendarahan, polip atau ketumbuhan luar biasa pada serviks.

Ujian ultra-bunyi juga akan dibuat untuk memastikan samada jantung janin masih berdegup dan samada kandungan tersebut di dalam rahim untuk membezakanya dengan kehamilan luar rahim. Ujian darah juga mungkin akan dibuat terutamanya jika anda mengalami pendarahan yang banyak.

Rawatan

Tiada rawatan atau ubatan yang mujarat untuk menyekat pendarahan ini berlaku. Walau bagaimanapun doktor selalunya akan menyarankan:

Tunggu dan lihat: 
Sekiranya pendarahan yang terjadi sedikit, doktor akan menyarankan polisi tunggu dan lihat untuk melihat samada pendarahan akan menjadi semakin teruk atau tidak. Selalunya doktor tidak mengalakan aktiviti seks pada masa ini.

Kurangkan aktiviti yang lasak: 
Anda akan dinasihatkan untuk mengurangkan aktiviti-aktiviti seperti senaman yang lasak atau kerja yang memerah tenaga kerana ia boleh memberi risiko keguguran terhadap kandungan anda. Anda digalakkan untuk cuti rehat dari kerja sekiranya pendarahan terjadi agak banyak.

Ubat Progesterone: 
Anda mungkin akan diberikan ubat progesterone untuk merehatkan rahim dan mengurangkan berlakunya kejang rahim untuk mengurangkan risiko keguguran.

Tenangkan fikiran: 
Jangan terlalu risau dan tenangkan fikiran anda kerana kemungkinan agak besar yang kehamilan anda akan berjalan seperti biasa dan melahirkan bayi yang sihat.

Risiko Keguguran
Cuma 30% dari wanita yang mengalami masalah ini akan mengalami keguguran sebenar. Berjumpalah doktor dengan segera sekiranya pendarahan semakin bertambah, terdapat darah beku, rasa letih dan tidak bermaya, pening atau demam. Tiada cara untuk mencegah dari Kehamilan yang hampir gugur atau threatened abortion ini berlaku. Cara terbaik ialah anda sentiasa peka kepada tanda-tanda keguguran dan berjumpalah dengan doktor sebaik sahaja anda hamil untuk memberikan kepastian yang kehamilan anda berada dalam keadaan yang baik.



buang ion negatif dalam badan (^.^)

ahad,
selesai subuh pagi semalam. suami ada  prograSunday Bike Ride @ Raub. pagi gelap lagi dah keluar rumah. tak sempat nak cium-cium pipi bagai sebab masa tu saya pun tengah solat subuh.bila selesai, tengok-tengok hilang dah.ee,selalu macam tu.sejak kawan dia belikan basikal ni kemain lagi dia dok pusing pekan Raub. lama dah dia tak keluar melepak waktu malam.sebab kepenatan. baguskan? kalau tahu, dari dulu lagi hadiahkan dia basikal. emm, tapi ada jugak risaunya. saat saya tengah macam ni lah baru dapat hobi baru.adoi...

basikal biasa-biasa ja..
yang penting saya dah try seround dalam rumah.hehehe
best. leh kuruih..

dalam pukul 10pagi tu,baru suami balik. siap bawak beg cabutan bertuah lagi. masuk rumah,simpan basikal terus ajak saya pi mandi kat Jeram Lata Jarum. huih,syoknya. apa-apa hal saya kene makan dulu.sebab lapar sangat pulak. pekena nasi lemak sepinggan penuh kat kedai dulu baru boleh nak mandi-mandi.hehehe..


 tempat ni sangat lawa. aman damai sejuk.
saya tak sempat nak ambik gambar banyak-banyak 
sebab hati dah suka sangat.
tak sabar nak celop kaki katanya

dia ajak kita, tapi dia tak mau mandi.
dah kanapa? penat koot..

kalau abi tak mau mandi, meh ayang mandi dulu.sejuk gila!
kita boleh mandi kat tempat air paras lutut ja.
nak renang ka, nak golek-golek ka,
kuak kupu-kupu ka...boleh takat tu ja.
dek kerana tak tahan tengok saya dok syok meniarap bagai dalam air tu,
dia pun turun jugeeek.
macam best je tengok ayang berendam.katanya.ehehehe..

 setelah setengah jam lupa diri.hahaha
baru rasa insaf dan nak naik.
pucat lesi muka masing-masing.
cepat-cepat nak balik sebab dah masuk zuhur, 
orang kata tak elok mandi jeram dalam hutan macam ni waktu tengahari tepat.wallahualam..
masa ni tengah sejuk + lapar + kembung perut juga...hehehe

okey itu je nak cerita.
masuk dalam kereta tentunya saya kepenatan.
huh,berendam dalam air takat lutut ja pun kan..
ok.jom.balik-balik!..


selesai sudah aktiviti membuang ion negatif dalam badan untuk hari ni.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...